Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.


kép forrása: minap.hu (fotó: Mocsári L. )

Már majd’ egy éve, hogy a kapcsolatfelvétel megtörtént, ahogy a főigazgató mondja, jelenleg kilenc középiskola diákjai végeznek közösségi munkát a kórházban. De ettől is nagyobb az érdeklődés, azonban a kórházban is maximalizált az a létszám, ahány diákot egyszerre fogadni tudnak. Jelenleg 109 diák végez közösségi munkát a különböző osztályokon.

Tiba Sándor szerint a fiatalok elesett emberekkel találkozva meglátják az életnek azt az oldalát is, amikor valaki betegen, félig kiszolgáltatottan fekszik egy egészségügyi intézményben, és eközben minden jó szó, a társaság, egy segítő, aki elkíséri sétálni, elmeséli neki a nap eseményeit, megitatja, nagyon sokat jelent. Ezeket a tevékenységeket végzik a gyerekek a kórházban, méghozzá a főigazgató szerint szívesen. Bár eleinte kicsit nehezen indult, de elterjedt a középiskolások között, hogy ezt jó csinálni. Gyakorlatilag olyan tevékenységet végeznek a betegek mellett, amit, ha otthon lennének, a családjuk végezne el.

Tiba Sándor a program végén visszajelzést is kér az intézményektől, a diákoktól, hogy tökéletesíteni tudják a rendszert. Egyben azt is megkérdezik majd, nem találják-e vonzónak a tapasztaltak után az egészségügyi szakmát.

Az egyik gimnázium, melynek diákjai a kórházban dolgoznak a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium, melynek igazgatója Lóczi Tamás azt mondja, a törvény megjelenése után azonnal beindították az iskolai közösségi szolgálat gyakorlatát, jelenleg két évfolyam hat osztálya végzi ezt, nagyjából 180 diák. A helyek között vannak szociális, oktatási, nevelési intézmények, múzeum, katasztrófavédelem, egészségügy. Az igazgató szerint az önkéntes munkának köszönhetően nő az empatikus érzékük, a szolidaritásuk, az egymásra való odafigyelése képessége a diákoknak, ez pedig nagyon fontos.

forrás: minap.hu