Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Nem engedhetjük meg, hogy bárkit az utcán tragédia érjen, semmiképpen sem fordulhat elő olyan helyzet, hogy valaki az utcán megfagy – jelentette ki Czibere, majd hozzáfűzte: nem volt még példa arra, hogy szeptember közepére már megszülettek volna a hajléktalanok téli ellátásához kapcsolódó döntések. Megtörtént az ellátó rendszer áttekintése, szabályozása illetve finanszírozása, és a tél jelentette külön problémákra is felkészültek. 1500 férőhellyel bővítették a szállók kapacitását, mely így már eléri országos viszonylatban az 11 ezer ágyat és 372 millió forint értékben jelentek meg krízispályázatok a segítőszervezetek támogatására. A kormány idén mindösszesen 9,2 milliárd forintot fordít a hajléktalanok segítésére – mutatott rá az államtitkár.

Szeptemberben valamennyi hajléktalanellátó szervezet megkapja a szerződését, és két-három hét múlva folyósítják a nekik járó támogatásokat, így biztonságban fel tudnak készülni a télre. A felkészülésben segítséget jelent a kormány számára a Hajléktalanokért Közalapítvány szakembereinek segítsége, a januártól tervezett intézkedésekhez is kikérik a szakma véleményét. „Elkötelezett vagyok a szakmai párbeszéd iránt” – jelentette ki Czibere Károly.

Van kiút – szögezte le a politikus, majd elmondta: folyamatosan indítanak programokat annak érdekében, hogy esélyt teremtsenek a hajléktalanságból való kilépésre. A foglalkoztathatóság, a közösségépítés és a képességfejlesztésen keresztül már eddig is több száz hajléktalan tudta elhagyni a szállót, jutott munkához, albérlethez, biztosabb egzisztenciához.

Áttörtünk egy olyan falat, amire évek óta készültünk – emelte ki Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, aki kulcsfontosságúnak nevezte, hogy megindult a kommunikáció a szaktárca , a hajléktalanokat ellátó szervezetek és a hajléktalanok között is. 'Amennyiben a rendelkezésre álló pénzek mellé még társadalmi összefogás is párosul, akkor nem lehet komolyabb probléma, teljes felkészültséggel vágunk neki az idei télnek.'
OrientPress Hírügynökség (OPH)

forrás: orientpress.hu