Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az EVS nem csak a fiataloknak jó lehetőség arra, hogy világot lássanak, új embereket és kultúrákat ismerjenek meg, miközben aktívan részt vesznek a közösség életében, hanem hazai szervezetek is nyithatnak a világra, ha külföldi önkéntest fogadnak.

A Nyitva a világra üzenet magyarországi civil szervezeteknek és közintézményeknek (például múzeumok, gyermekotthonok, könyvtárak, szociális intézmények) szól, és arra kívánja ráirányítani a figyelmet, mennyi mindent profitálhat egy szervezet, ha külföldi önkéntest fogad az EVS keretében: új impulzusok érik, egy új kultúrát ismerhet meg, nemzetközi kapcsolatokat építhet és egy segítő kézzel is gazdagabb lesz, ami által a fogadó szervezetek is hozzájárulnak a hazai önkéntesség fejlesztéséhez.

Az Európai Unió ifjúsági mobilitási programja, a Fiatalok Lendületben Program (Youth in Action Programme) pályázat útján támogatja a fiatalokat és a fogadó szervezeteket. A szervezetek akkreditációs folyamaton mennek át, mielőtt önkéntest fogadhatnak. 2013-ban két pályázat beadási határidő van: május 1. és október 1. A Fiatalok Lendületben Programról és az EVS-ben való részvételről helyi szinten az Eurodesk hálózat partnerszervezetei adnak tájékoztatást.