Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy június 30-án lezárult a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program társadalmi egyeztetése, és várhatóan a jövő év elején kiírhatják az első pályázatokat.

A társadalmi egyeztetésen félszáz szervezet, önkormányzat mondta el a véleményét, és ezek jó részét be is építették a programba - közölte. Az államtitkár nagyon fontosnak nevezte, hogy az operatív programot azon társadalmi szervezetek bevonásával véglegesítették, amelyek eddig is fontos szerepet vállaltak a legszegényebbek megsegítésében, és sok tapasztalatot gyűjtöttek.

Rétvári Bence jelezte: a program 85 százalékban uniós és 15 százalékban hazai forrásból gazdálkodik majd, és elsősorban természetbeni juttatásokkal - élelmiszerekkel, alapvető fogyasztási cikkekkel - segít a rászorulóknak.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, a program egyik célcsoportja a szegény családban élő, háromévesnél fiatalabb gyermekek, de szeretnék, ha ki tudnák terjeszteni a programot az összes olyan fiatalra, aki hátrányos helyzetű családban nevelkedik, mivel felmérések alapján tudható, hogy a 18 évesnél fiatalabbak 9-10 százaléka nem jut rendszeresen élelemhez.

A program a hajléktalanoknak és a rendkívül szegény időseknek is segíteni akar.

Az államtitkár ismertette: a támogatás összege 29,1 milliárd forint, az elosztás során pedig azokra a szervezetekre szeretnének támaszkodni, amelyeknek gazdag tapasztalatuk van már ezen a területen, tudják, miként lehet felmérni, kik a rászorulók, és módszerük is van ahhoz, hogy a leghatékonyabban segíthessenek.

 

Nem kizárólag élelmiszercsomagokkal fognak segíteni a rászorulókon, hanem ezt kiegészíti életvezetési tanácsadás, segítségnyújtás is, "ami segít a nyomor ördögi körének megtörésében".

(MTI, EMMI Parlamenti Államtitkárság)

forrás, képek, videó: kormany.hu