Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Ugyan a nulladik napon is látogatható volt, hivatalosan szerda délután nyílt meg a SZIN látogatói előtt a Civil Falu. A partfürdő negyedét elfoglaló fesztiválkerületben nyolcvan szervezet közel ötszáz munkatársával várja a fiatalokat változatos témakörökben. A civil falu kapujában kifeszített szalagot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Juhász Tünde kormánymegbízott vágta át.

Magyarország az utóbbi években igazi fesztivál-nagyhatalommá vált annak ellenére is, hogy idén a sűrű esőzések miatt a gumicsizma-fürdőruha szerelést kellett rendszeresíteni a szórakozni vágyóknak – utalt a mai nap változékony időjárására az államtitkár. “A Szegedi Ifjúsági Napok az egyik legrégebbi vidéki fesztivál, amely igen sokat adott az itt élőknek és az országnak is, elég csak a slágerré vált Magna Cum Laude-számot venni. Fontos azonban, hogy az ilyen rendezvényeket tartalommal töltsük meg, ezen eseményeket a kormány is támogatja” – emelte ki Rétvári Bence. Míg az éjszaka általában a szórakozásról, addig a nappal – köszönhetően a Civil Falunak – a kultúráról, ismeretterjesztésről szólhat, melyről az itt dolgozó önkéntesek gondoskodhatnak. Rétvári Bence szerint az itt dolgozók színvonalas munkájának köszönhető, hogy a szegedi könnyűzenei fesztivál immáron nemzetközi ismertségre is szert tett.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal öt szakigazgatási szerve is kiköltözött a fesztiválra, ahol a fiatalokat érintő legfontosabb kérdéskörökben nyújtanak segítséget. “A kitelepüléssel is szeretnénk leküzdeni azokat az évtizedek óta élő sztereotípiákat, hogy a hivatalok megközelíthetetlen, az embertől elzárt elefántcsonttornyok. Munkatársaink a fesztiválozók mindennapjait is érintő kérdésekben állnak a rendelkezésre” – mondta el a megnyitón Juhász Tünde kormánymegbízott. A Pályainformációs Központ munkatársai az uniós tanulási, ösztöndíj és szakmai gyakorlati lehetőségekről tájékoztatnak, a Munkaügyi Központ az álláskereséstől a munkába állásig széles spektrumon adhat választ a kérdésekre, akár jogi megközelítésből is. Az Igazságügyi Szolgálat kollégái az áldozattá válás megelőzéséért indított pályázatot ismertetik, melyek akár a fesztiválon történt lopások, zaklatások kezelését is magukban foglalják, míg a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség kiadványokon keresztül nyújt betekintést a fogyasztóvédelem feladataiba, célkitűzéseibe. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv feladata a preventív egészség-magatartási tényezők terjesztése, totó és kvíz formájában tudatosítják a fesztiválozókkal a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésének fontosságát. A cigarettát elutasítók itt egy “Én nem dohányzom” feliratú, fényvisszaverő karszalaggal is kifejezhetik az egészséges életmódba vetett hitüket.

Választék bőven akad még a Civil Faluban: a Motiváció Műhely munkatársai az általuk készített társasjáték segítségével engednek bepillantást nyerni egy hátrányos helyzetű gyermek életútjába (a Mentortársasról részletesen itt olvashatnak), a Móra-múzeum kitelepülésén Egyiptom ötezer éves játékait próbálhatjuk ki, a Máltai Szeretetszolgálat sátránál pedig az önkéntességről tudhatunk meg érdekességeket. A politikai palettán eddig csak a jobboldal képviseltette magát a rendezvényen: a Jobbik, a Fidelitas mellett az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is kitelepült, utóbbi egy totóval várja az arra járókat, melynek helyes kitöltésével az illető egy üveg pálinka elnyerésére is esélyes. Vajda Árpád IH-igazgató egy civil útlevelet is bemutatott, melynek segítségével az Európai Ifjúsági Stratégia alapelvei szerint felépülő falu egyetlen fontos részét sem hagyják ki a résztvevők. Ebbe a füzetbe az állomásokon pontokat gyűjthetnek, amelyeket a rendezvény végén ajándékokra válthatnak be.

forrásd, fotók: szegedma.hu