Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense az MTI megkeresésére azt mondta: az állatvédelemmel kapcsolatban a NAV hatásköre például csempészési ügyekre, a vadon élő állatok és növények nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény hatálya alá tartozó, védett fajok engedély nélküli szállítására, vagy azokkal a szaporítókkal szembeni fellépésre terjed ki, akik számla és szerződés nélkül, gyakran sok állatot adnak el külföldre, összezsúfolva.

Amint ilyen vagy hasonló esetekkel találkoznak, a hivatal munkatársai értesíthetik az állatvédő szervezeteket, amelyek hasonló helyzetben NAV-os kapcsolattartókhoz fordulhatnak, így gyorsabban indulhat vizsgálat ezekben az ügyekben.

Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére azt mondta: a NAV-val kötött megállapodás része a szervezetek közötti segítségnyújtás, valamint állatvédelmi oktatás és a szakmai véleményezés is.

A szaporítókkal szembeni fellépés azért különösen fontos - mondta -, mert mind a tenyészállatok, mind az utódok tartási körülményei elkeserítőek, nem kapnak megfelelő táplálékot, orvosi ellátást, a legtöbb esetben oltásokat sem, nincs törzskönyvük, származási lapjuk. Sokszor előfordult - tette hozzá -, hogy a szaporítótól vásárolt kiskutya beteg volt, és a megvásárlást követően néhány esetben órákon belül elpusztult.

Példaként említette, hogy ha a NAV munkatársai külföldre csempészni szándékozott állatokat találnak, értesíthetik az állatvédőket, akik ismerik az élőállat-szállítás jogszabályait, az oltási könyveket, és az állatok elhelyezésében is tudnak segíteni.

A NAV, az Országos Állatvédőrség Alapítvány, valamint a Cerberos Állatvédő Egyesület augusztus 4-én írt alá együttműködési megállapodást, ennek célja, hogy "az állatvédelemmel ellentétes és anyagi haszonszerzéssel összefüggő szabálysértéseket és bűncselekményeket" - a felsoroltak mellett állatviadalok szervezését - állami és állatvédelmi oldalról egyaránt visszaszorítsák Magyarországon - írta az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében.

forrás: delmagyar.hu