Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Norvég Civil Támogatási Alap szétosztásában részt vevő Kárpátok Alapítvány csütörtök reggel kapott egy levelet a Heves megyei NAV-tól, hogy a Kehi elnökének kérésére felfüggesztik az adószámukat - írta a magyarinfo.blog. A hírt megerősítette Bata Boglárka, az alapítvány ügyvezető igazgatója, aki furcsának tartja a felfüggesztés indoklását.
Egyrészt hiánypótlásra kérte őket a Kehi az egyik ügyben, amelynek a határideje még nem járt le akkor, amikor az elnök kezdeményezte az adószámuk felfüggesztését. Ebben az eljárásban a Kehi 2008-ig visszamenőleg kért tőlük bizonylatokat, szoros határidővel. Mivel nem tudtak mindent kiválogatni, beküldték a könyvelési kartonokat. Bata szerint amúgy első szóra együttműködtek mindig a Kehivel, minden adatkérésre válaszoltak. Egyszer a Kehi kiválasztott 58 szervezetet, azok teljes körű pályázati dokumentációját bekérte. Nemcsak tőlük, hanem a három másik, pénzosztásban szerepet jásztó alapítványtól is. Miután a programot az FMO (brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda) bonyolítja, így az alapítványok hozzá küldték a Kehit. Ezen kívül viszont mindent átadtak, amit kértek - mondta Bata. Arról is beszélt, a Kehi semmibe sem kötött bele, vagy kértek még valamit, vagy szimplán nem válaszoltak.

 

ELZÁRTÁK A PÉNZCSAPOT

Röviden így lehet összefoglalni, mit jelent egy alapítványnak, ha megvonják az adószámát. Az Ökotárs ügyvédje, Kadlót Erzsébet azt mondta, ilyen esetben az alapítványok a külföldi közösségi adószámukat - ha van ilyen - még használhatják, belföldön viszont nem tudják sem levonni, sem visszaigényelni az áfát - azt sem, ami korábbi, de még nem vallották be. Ráadásul hiába lehet fellebbezni a NAV határozata ellen, az rögtön hatályos - mondta az ügyvéd. (A NAV honlapján ugyanakkor még nem szerepel a felfüggesztett adószámok között a Kárpátok Alapítványé.) A negyedéves bevallásban sem tüntethetnek fel adócsökkentő tételeket.

Ráadásul az alapítvány mostantól semmilyen költségvetési támogatást nem igényelhet, költségvetési szerv által kiírt pályázaton nem indulhat. Sőt, azt a pályázati pénzt sem kaphatja meg, amit már megítéltek neki. Ha idővel kiderül, hogy alaptalan volt a határozat, minden pénzt visszakérhetnek, de azt utólag nem érvényesíthetik, hogy nem indulhattak egy pályázaton - mondta az ügyvéd. Persze az államot a kár miatt be lehet perelni.

A NAV határozata ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, ha másodfokon is elutasítják őket, közigazgatási bírósághoz fordulhatnak. Miután a bíróságok leterheltek, 4-8 hónap is eltelhet a döntésig. Egy ilyen lépés teljesen felborítja egy alapítvány éves költségvetését, megakadályozza abban, hogy a jövő évi profitját megtermelje - mondta Kadlót Erzsébet. Bata Boglárka azt mondta, ők áfát nem igényelnek vissza, a pályázati pénzek miatt aggódnak. Azt sem maguk miatt, hanem hogy a konzorciumi partnerek megkapják-e a pénzt. Három projektről van szó.

 

ERŐS JOGVITA LESZ - vetítette előre az ügyvéd.

A Kehi ugyanis arra hivatkozva kérte az adószám felfüggesztését, hogy az alapítvány nem működött velük együtt, „nem segítette elő az adatszolgáltatást”. Ezt Kadlót vitatta. Szerinte azoknál az alapítványoknál sem lehetne erre hivatkozni, amelyek nem küldték el a Kehinek a kért dokumentumokat, de nyilvánosságra hozták azokat a honlapjukon.

Ráadásul ilyen esetben nem kötelező az adószám felfüggesztése, a Kehi vezetője mérlegelheti azt.

„TITKOLÓZNAK”

Megkerestük a Kehit, miért kezdeményezték az adószám felfüggesztését. Válaszuk szerint a norvég pénzeket osztó konzorcium több milliárd forint közpénzről dönt, tevékenységükkel kapcsolatban viszont számos kérdésben titkolóznak, egyes adatokat többszöri kérésre sem adtak át. Holott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint is bárki megismerheti a tevékenységükre vonatkozó adatokat - emlékeztet a hivatal. Az alapítványok a Kehinek többszöri kérésére, három hónapon keresztül sem árulták el például, hogy kik és milyen eljárásban döntenek a pénzosztásról, mely pályázók nem kaptak támogatást és mi alapján. Az adatokat sok esetben szelektálva, kitakarva, ellenőrzésre alkalmatlan módon kapták meg. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szólt, ha nem működnek együtt, felfüggeszthetik az adószámukat. Miután „az ellenőrzöttek a jogsértő magatartásukon nem változtattak”, a Kehi augusztus 29-én kérte az adószámok felfüggesztését.

A KEHI SZERINT SOK A SZABÁLYTALANSÁG

A Kehi a Miniszterelnökség utasítására kezdte vizsgálni a Norvég Civil Alap felhasználását. Egy esetben tett feljelentést, ismeretlen tettes ellen, jogosulatlan pénzforgalmi tevékenység miatt. Az Ökotárs magára ismert, és rájött, a visszatérítendő támogatásról lehet szó, amelyet különböző civil szervezeteknek ad uniós pályázatok finanszírozására. Ezt az Ökotárs azonban szabályosnak tartja.
Az Alapítvány ellen egy magánszemély is tett feljelentést - fideszes e-mail címről - hűtlen kezelés miatt.
A rendőrség mindkét ügyben nyomoz, másfél hete tartottak egy egész napos házkutatást több helyszínen. Az érintettek panaszt tettek. Ez volt az, ami miatt még egy norvég miniszter is tiltakozott, zaklatásnak nevezte az akciót.

A norvégok amúgy vitatják, hogy a Kehi hozzáférhet a különböző dokumentumokhoz.
A Kehi eddig több szabálytalanságra bukkant, „átláthatatlan döntéshozatalt, fegyelmezetlen elszámolást, illetve esetenként súlyos visszaéléseket tapasztalt.” Ezért kiterjesztette az ellenőrzést arra is, hogy az Ökotárs milyen hazai és egyéb nemzetközi támogatásokban részesült és azokat mire használta fel. A Kehi szerint így ki lehet szűrni azokat az eseteket, amikor ugyanazt a költséget visszaélésszerűen, több forrás terhére is elszámolták.


IDE TARTOZIK

A Kehi több szervezettől kért adatokat, többen viszont megtagadták a dokumentumok átadását, mert az eljárást nem tartották jogosnak. Párhuzamosan ezzel viszont a honlapjukon közzétették azokat, az érzékeny adatok nélkül.
Korábban négy szervezet jelentette be nyilvánosan, hogy nem működik együtt (a TASZ, az Ashimov, a Krétakör és a Szivárvány Misszió Alapítványok), azonban információink szerint nagyobb körről van szó.
Elképzelhető, hogy ezeknek az alapítványoknak az adószámát is felfüggesztik, azonban erre a Kehi a VS.hu-nak küldött válaszába nem utalt. Megkerestük a  TASZ-t, ők még nem kaptak levelet.

 

forrás: vs.hu