Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Saját hatáskörében vizsgálja a Miniszterelnökség a svájci alap környékén felmerült esetleges visszaéléseket - írta a Napi Gazdaság. Állítólag a lap birtokába került egy dokumentum, amelyben a pályázati pénzeket kezelő alapítványok tájékoztatták erről a svájci alap nyertes civiljeit.

A lap szerint a dokumentumban az áll, hogy a tárca a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) felszólítására szabálytalansági eljárást kezdeményezett a norvég és svájci alapok kapcsán. A Kehi gyanúja szerint a szervezetek esetében a források elszámolásánál kettős finanszírozás állhat fenn. Úgy vélik, hogy a mintegy 1,3 milliárd forintot kezelő alapítványi konzorcium a pályázati költségek számláit mind a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapprogram, mind a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogató szervezet felé benyújtotta.

Az alapítványok a nyertes szervezeteknek szétküldött levél szerint bár együttműködnek az illetékesekkel, a kettős finanszírozást nem ismerik el. Állítják, a szabálytalanságok mögött nincs valódi cselekmény, csupán adminisztratív hibák történtek.

A Miniszterelnökség vizsgálata legfeljebb 45 napot vehet igénybe, lezárultáig biztosan nem jutnak a pénzükhöz a nyertes szervezetek - írta a Napi Gazdaság. A lap hozzátette, hogy közel harminc projekt augusztus 11. óta vár a soron következő részforrásokra, amelyek elmaradásával több tucat már megkezdett programot felfüggesztettek.

forrás: vs.hu