Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Miután a VOLT Fesztiválon (szintén Sziget-produkció) a Mol, az MTVA, a NAV, a Paksi Atomerőmű és a Magyar Honvédség adta a civil falu gerincét, kicsit aggódva érkeztünk a Sziget civil falujába, a Transparency International sajtótájékoztatójára. Itt a nyári korrupció elleni kampányukat mutatták be. Mivel a programot a Norvég Civil Alap is támogatja, ezért a téma óhatatlanul a civil szervezetekre terelődött. Az esemény súlyát jelezte, hogy Arild Moberg Sande, a norvég nagykövetség helyettes vezetője mellett megszólalt Gajus Scheltema budapesti holland nagykövet, illetve a brit és a francia nagykövetségek képviselői is.

A megszólalók mindannyian elítélték a korrupciót, és kiemelték: egy demokráciában szükség van erős civil szervezetekre, ehhez pedig nélkülözhetetlen a fiatalok hozzáállása és tájékoztatása.

Különösen korábbi fenntartásaink miatt volt megnyugtató, hogy Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója is felszólalt, és elmondta: a korrupció illetve a civil szervezetek körül kialakult helyzet fontos, kiemelt probléma ma Magyarországon: „optimista vagyok, az ország még nincs elveszve”.

A Transparency International sajtótájékoztatója után Arild Moberg Sande, a norvég nagykövetség helyettes vezetője válaszolt a VS.hu kérdéseire.

Sande megerősítette, hogy jelenleg nincs semmiféle párbeszéd Norvégia és a magyar kormány között. A tárgyalások megkezdésének feltételei közül csak az egyik az, hogy a nem civileknek járó pénzek elosztása kerüljön vissza a Miniszterelnökséghez. Ez úgy néz ki, hamarosan meg fog történni, ám ugyanilyen fontos a Kehi vizsgálatának leállítása, márpedig ebből nem engedünk – jelentette ki a norvég nagykövetség helyettes vezetője.

Ezt nem befolyásolja az sem, hogy múlt hét óta a rendőrség is nyomoz az Ökotárs ellen. „Noha a rendőrségi feljelentést a Fidesz egyik tagja tette, a magyar kormány álláspontja az, nekik ehhez nincsen közük. Ők a maguk részéről a Kehi vizsgálatának végét várják, és annak eredményétől teszik függővé, hogy tesznek-e feljelentést. Nekünk ezt az érvelést el kell fogadnunk, így az, hogy múlt héten elindult egy rendőrségi nyomozás, nem változtat korábbi álláspontunkon.”

Felvetésünkre, miszerint a kormány bármikor leállíthatná a Kehi vizsgálatát az érintett civil szervezeteknél, Sande egyetért, mint ahogy azzal is, hogy erre valószínűleg nem fog sor kerülni. „44 milliárd forint sorsáról van szó, ennek pedig a magyar – nem civil – szervezetek a kedvezményezettjei. Itt nem arról van szó, hogy nekünk annyira szükségünk lenne erre a pénzre: most a magyar félnél pattog a labda.”

Sande határozottan visszautasítja, hogy a kormány által megtámadott civil szervezeteknek bármiféle pártkötődésük lenne, de ennek ellenére a Kehi-vizsgálat esetleges kimenetelét illetően nem akart feltételezésekbe bocsátkozni. Már csak azért sem, mert hasonló helyzetbe még soha nem került Norvégia. „Immáron húsz éve összesen tizenöt országban működik a Norvég Alap, és soha sehol nem fordult elő semmiféle probléma. Magyarországon maga a kormány pusztán politikai okokból támadta meg az elosztási mechanizmust, azzal fenyegetve a civil szervezeteket, hogy felfüggesztik működésüket. Magyar részről a miniszterelnökséget vezető Lázár János az uniós ügyekkel foglalkozó norvég miniszternek ír leveleket. Ebből is látszik, hogy politikai döntésekről van szó, és ezekben a helyzetekben lehetetlen megmondani előre, mi fog történni. Aggódva figyeljük a magyarországi eseményeket.”

forrás: vs.hu