Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Sokan csupán egy ételosztással azonosítják az önkéntes munkát, pedig mindenki találhat olyan feladatot, amelyet szabadidejében végezve – amellett, hogy egy jó ügyet szolgál, – még örömét is leli az adott tevékenységben.

A kampányban az EMMI vezetői különböző önkéntes munkát vállalnak az ország több településén, ahol bekapcsolódnak egy-egy helyi szervezet, csoport munkájába. A kampányban részt vevők – az EMMI minisztere és államtitkárai – az általuk választott önkéntes tevékenységre hívják fel a figyelmet, otthonokba látogatnak el, étel-, italosztásban segédkeznek, gyerekekkel foglalkoznak, terepet rendeznek, süteményeket sütnek, művészeti programokban vesznek részt – és azért is kampányolnak majd, hogy minél többen válasszák az általuk népszerűsítendő önkéntes segítségnyújtást - természetesen ezzel is erősítve a társadalmi felelősségvállalás szerepét és fontosságát.

Balog Zoltán indította el ma az EMMI kampányát azzal, hogy egy budapesti idősek otthonában csatlakozott az önkéntesekhez és beszélgetett a délelőtt folyamán az otthon lakóival.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig délután Miskolcon fogyatékos gyerekekkel való foglalkozásba kapcsolódik majd be.

Az EMMI vezetői – akik közül többen rendszeresen végeznek önkéntes tevékenységet – a kampány folyamán az ország több településén önkéntes feladatot vállalva, együttműködve a helyi önkéntes közösséggel, arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy vannak olyan segítő, civil szervezetek, amelyektől meg lehet tanulni a segítségnyújtást, s amelyhez kapcsolódva a felnövekvő fiatalok tudatos, aktív állampolgárokká válnak, érzékenyebbek lesznek a társadalmi problémákra, de felnőttként is elkezdhető az önkéntes tevékenység.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik fontos célja, hogy erősítse a társadalmi felelősségvállalást, a szolidaritást a közgondolkodásban. Példa erre az iskolai közösségi szolgálat megvalósítása, vagy az önkéntesség fontosságát hirdető események, programok támogatása, de a 2010-ben alapított Pro Voluntarius díj is ezt az ügyet szolgálja, amellyel szervezetek, illetve magánszemélyek közösségért végzett önkéntes tevékenységét ismeri el a tárca.

A december 5-éig tartó kampány szlogenje: „Nem elég egy gondolat, szükséges az akarat is, amelyet tettek követnek: vállalj Te is önkéntes munkát!”

(Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

forrás, képek, videó: kormany.hu