Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Inkább az egyházügyi törvény vitatott passzusainak „kicserélésére”, mint egy új törvény megalkotására tenne javaslatot – jelentette ki Soltész Miklós, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az ügyben a néhány hónappal ezelőtt született strasbourgi ítélet nem vette figyelembe az Alkotmánybíróság által megjelölt változtatásokat, melyeket a kormány meg is tett 2013-ban. Strasbourg egy 2011-es törvényváltozatot vett figyelembe, egyébként pedig a tanácsvezető bíró a testülettel ellentétes véleményt fogalmazott meg, és a magyar álláspontot erősítette – fejtette ki.

Ha mi ugyanazokat a szigorításokat bevezetnénk, mint ami Romániában, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban, vagy más országokban van, akkor a jelenleginél sokkal szigorúbb egyházügyi törvényünk lenne, és ennek vélhetően a már bevett 32 egyház sem örülne – hangoztatta Soltész Miklós.

Magyarországon is van 10-15 civil szervezet, mely óriási nagy pénzeket kap a Norvég Alaptól. Ezzel szemben van 50 ezer civil szervezet, melyek ingyen, vagy nagyon kevés pénzért végzik a közösségi feladatokat. Ugyanígy a vallási tevékenységet végző szervezetek körülbelül 100-120-an vannak, őket a bíróság jegyzi be, és a civil egy százalékból részesülhetnek. Közülük néhány volt az, amely pert indított Strasbourgban – vont párhozamot az államtitkár.

Arra a kérdésre, támogathatónak tartja-e azt a javaslatot, mely szerint a jövőben ne a parlament döntsön arról, mely szervezet minősülhet egyháznak, Soltész Miklós azt válaszolta: erre vonatkozón különböző gyakorlatok vannak a világban. Van, ahol a parlament dönt, van, ahol a bíróság, és van, ahol egy parlamenti bizottság.

Felhívta a figyelmet arra: sok országban a lakosság egy ezrelékének a támogatása szükséges az egyházalapításhoz. Ha ezt a szabályt behoznánk Magyarországra, sok most bejegyzett egyház nem működhetne a jelenlegi feltételek között.

forrás: orientpress.hu