Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Barna Era, a Kék Pont sajtósa az Indexnek elmondta: még a 2000-es drogstratégia állította fel a KEF-eket, melyek célja, hogy összefogják az állami és civil szereplőket a helyi drogpolitika alakítására: elvileg a KEF-eknek kell meghatározni, hogy mit csináljon az állam drogterületen helyi szinten. A Józsefvárosi KEF oszlopos tagja volt a Kék Pont már a megalakulás óta, ezért a döntés szakmai megalapozottságát sokan megkérdőjelezik.

Szeptember végén az önkormányzat arra hivatkozva mondta fel a Kék Ponttal kötött együttműködési szerződést december 31-ei hatállyal, hogy a tűcsere felelős a kerületben eldobált fecskendők számának növekedéséért, és a kerületbe vonzza a drogfogyasztókat.

A kerület és az alapítvány között egy bérleti szerződés is van, a tűcsereprogramhoz bérelt önkormányzati ingatlan szerződését egyelőre még nem tudták felmondani, az elvileg 2014-ig tart. Úgy tűnik, a kerület megpróbál más eszközökkel megszabadulni az alapítványtól, ezért szavaztathatták meg most a KEF kizárására vonatkozó javaslatot.

Mivel a józsefvárosi KEF tagjainak többsége állami szereplő, a drogriporter.hu szerint annak döntése ezután már csak formalitás: a civil szervezetekhez képest nagyobb fegyelemmel hajtják végre majd, amit az önkormányzat kér.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy miért lehet káros a tűcsereprogram bezárása: akár látványos HIV-robbanáshoz is vezethet.

A drogriporter.hu erről így ír:

A nemzetközi szakirodalom által sokszorosan alátámasztott evidencia, hogy az ártalomcsökkentés és a leszoktatás nem egymással ellentétes célkitűzések, vagy hogy a tűcsere hatékonyan csökkenti a fertőzéseket, és nem növeli a drogfogyasztással együtt járó ártalmakat. 

forrás: index.hu