Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága közleményében kiemelte: az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) hétfői közlésével kapcsolatban feltételezik, a félreértést az okozhatta, hogy a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat indoklásában benne maradt a magánfenntartású iskolák állami támogatásának csökkentésére irányuló szöveges kitétel. Ez jogtechnikailag nem is lehet másképp, hiszen törvényjavaslat indoklásához nem lehet módosító javaslatot benyújtani, hanem csak a normaszöveghez.

Ilyen módosító indítványt viszont benyújtottak, ez az alábbi linken érhető el: http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794-0324.pdf – közölte az államtitkárság.

 

Ez az indítvány megteremti a feltételét annak, hogy ezen iskolák fenntartói részére ne csökkenjen az állami támogatások mértéke az ez évihez képest. Az Országgyűlés részére benyújtott egységes javaslatban már az elfogadott módosító indítvánnyal korrigált összeg szerepel.

Megtartott ígéret

Az Országgyűlés hétfőn döntött a költségvetésitörvény-javaslatról. Az AME elnöksége hétfőn közölte: meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter ígérete ellenére nem módosította az alapítványi iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény-előterjesztést.

Az AME hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy november 27-én tárgyaltak Czunyiné Bertalan Judit államtitkárral, Sipos Imre helyettes államtitkárral és Brassói Sándor főosztályvezetővel. A megbeszélésen megerősítették: a költségvetés nem csökkenti 75 százalékra az alapítványi iskolák állami támogatását, mivel közfeladatot látnak el, többségük nem költségtérítéses, hátrányos helyzetű tanulókat szolgálnak – tudatták.

MTI nyomán
 
forrás: gondola.hu