Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Down Egyesület idén hatodik alkalommal szervez társadalmi célú programokat a Down Világnap kapcsán, hiszen kiemelten fontosnak tartja, hogy összekovácsolja a többségi társadalom tagjait a fogyatékkal élő társaikkal. Ennek kapcsán országszerte rendeznek programokat. Eszenyi Enikő belvárosi sétával hívja fel a figyelmet a Down-szindrómára, „A különbség kisebb, mint gondolnád” jelszóval egy újabb megmozdulással szeretnék felhívni a társadalom figyelmét a Down-szindrómára és a fogyatékkal élők elfogadásának fontosságára. A Down Egyesület és a Vígszínház igazgatója hosszú évek óta küzd azért, hogy a társadalom többsége legalább eggyel több megértést tanúsítson azok felé, akiknek a 21-es kromoszómából eggyel több jutott. Céljuk, hogy a kromoszóma eltérés ne csak számokban legyen mérhető, hanem pozitív hozzáállásban is. Az elmúlt öt évben a Vígszínház adott otthont a világnapi rendezvénynek, azonban 2014-től országos útjára indul a program, melynek első állomása Székesfehérvár lesz.

Március 21-én, a Down Világnapon, 16 órakor a budapesti Vígszínház épülete előtt gyülekeznek a séta résztvevői, ahol a kampány arca, Eszenyi Enikő fogadja majd a többségi és Down-szindrómás gyerekeket és hozzátartozókat. Itt osztják ki azokat a „smiley” korongokat, amelyeket mindenki a hátára helyez, majd ezzel a „mosollyal” indul el a teátrum elől. A 21 percig tartó figyelemfelkeltő séta a Margit-szigeten fejeződik be. Ezzel a sétával indítja útjára jelképesen a Vígszínház igazgatója a Down Világnapot, melyet idén a székesfehérvári Vörösmarty Színház fogadott be.

A Down-szindróma a leggyakoribb genetikai rendellenesség. A Down-szindrómás személyeknek a 21-es számú kromoszómájából nem kettő, hanem három fordul elő. A statisztikák szerint minden 600. gyermek ezzel a kromoszóma rendellenességgel jön, vagy jönne a világra. A diagnózis ismerete után a legtöbb szülő az abortusz mellett dönt. Március 23-án, vasárnap egy gálaműsort tartanak a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, ahol a korábbi évekhez hasonlóan gyerekprogramokkal, jótékonysági koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal várják a családosokat. A rendezvényt a városvezetés is támogatja, amely évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a fogyatékkal élők esélyegyenlőségéért.

A Vörösmarty Színház színpadán a szervezők az alábbi programokkal kedveskednek a résztvevőknek:
 
9:30 – kapunyitás
10:00 köszöntő beszédek
10:10- 46/47 film levetítése
10.10 – 10.40 Vörösmarty blokk, Dzsungel könyve
10.45 – 12.05 Zenés-táncos kavalkád fogyatékos és többségi fellépőkkel
12.05- 12.45 Lang Györgyi (Padödö) és táncosai
 
A részletes székesfehérvári program ide kattintva érhető el.
 
A programokról bővebb információ a www.0321.hu weboldalon található.
 
forrás, képek: szekesfehervar.hu