Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Nyolcadik alkalommal szervezi meg a WWF a Föld órája elnevezésű akciót, amelyben arra kérik a csatlakozókat, hogy 20 óra 30 perckor kapcsolják le a világítást otthonukban egy órára, és áramtalanítsák az elektromos készülékeiket. 

A kezdeményezés fő célja nem az áramfogyasztás egy óra alatt elérhető csökkentése, hanem a figyelemfelhívás a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Egyúttal megmutatja azt is, hogy a gondok leküzdhetők az összefogás révén.

Az emberiség igényei csaknem 40 éve meghaladják a Föld eltartóképességét. Jelenleg másfél Földre lenne szükség az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez, és ha nem változtatunk, 2050-re két bolygó sem lesz elég. Magyarország fogyasztása 30 százalékkal több, mint amennyi hazai erőforrás a rendelkezésünkre áll. 

Az ausztráliai helyi kezdeményezés – amelynek társalapítója volt az ottani WWF környezetvédelmi szervezet – 2007-ben indult. Néhány év alatt világméretű önkéntes mozgalommá nőtte ki magát, amely több mint egymilliárd embert mozgósít.

Magyarországra 2008-ban gyűrűzött be a mozgalom, ám ekkor még csak négy település csatlakozott a felhíváshoz. Az első nagy hazai rendezvényre egy évvel később került sor, amikor a főváros mellett a megyeszékhelyek több mint fele részt vett a kezdeményezésben. Sötétbe borult a Lánchíd, a budai Vár, az egri minaret, a kecskeméti Cifra Palota és a siófoki víztorony. 2010-ben már több mint 140 hazai település csatlakozott az akcióhoz, 450-nél több iskola, alapítvány, vendéglő, bank és cég kapcsolta le a világítását egy órára. 

Idén harmadjára hirdeti meg a WWF a „Föld órája fővárosa” versenyt. A megmérettetést az a magyar település nyeri meg, amelynek arányaiban a legtöbb lakosa csatlakozik a Föld órája akcióhoz a foldoraja.hu honlapon. Tavaly Szigetszentmiklós kapta meg a címet, 2012-ben pedig Nyíregyházáról regisztráltak a legtöbben. A győztes település egy évig használhatja a „Föld órája fővárosa” címet, a regisztráló magánszemélyek közül hárman pedig otthonzöldítést nyerhetnek. Tegnap délutánig 62 település, 215 intézmény és vállalat, valamint 2140 személy csatlakozott Magyarországon az idei kezdeményezéshez a honlapon, de a jelentkezők száma folyamatosan bővül.

forrás, bővebben: metropol.hu