Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

2021.04.21. Budapest - Tavaly nyáron mondta ki az Európai Bíróság, hogy a 2017-es, sokat bírált civil törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal, majd ehhez kapcsolódva a mai napon adta be a kormány a törvényjavaslatot, ami szerint az hatályát veszti.

A NIOK Alapítvány üdvözli a döntést, melyet a hazai civil szféra közös sikerének tekint,de aggodalommal néz a tervezett, új szabályozásra.

Itt olvasható a NIOK közleménye:

Nagyon örülünk, hogy az EU Bíróságának döntése alapján, számos hazai civil szervezet és a közvélemény többségének álláspontjával összhangban a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvény hatályát veszti az új, mai napon benyújtott törvénytervezet szerint. Ezt a sikert a hazai civil szervezetek folyamatos tiltakozása, és az EU Bírósági döntése tette lehetővé.

Fontos kérdés azonban, hogy az új szabályozásban,- amely az előző törvény hatályon kívül helyezésével lépne életbe, és melyben az Állami Számvevőszék kap ellenőrzési feladatokat a 20 millió Ft-nál nagyobb éves mérlegfőösszegű civil szervezetek körében,- az Állami Számvevőszék milyen eljárásokat fog lefolytatni és nem lesz-e ez egy újabb vegzálási, ellehetetlenítési kísérlet a még független civil szervezeti tevékenységre. Sajnos az ÁSZ közelmúltbeli szereplése és tevékenysége ad okot némi rossz előérzetre.
“Sokat küzdöttünk e törvény eltörlése érdekében, így jogosan vagyunk büszkék, más szervezetekkel és a Civilizáció együttműködéssel közösen erre az eredményre. További szereplők számára is bíztató lehet, hogy kitartó munkával, kommunikációval és összefogással képesek vagyunk eredményt elérni. Az új szabályozás alapján viszont egy teljesen felesleges vizsgálat várhat mintegy 4-5 ezer civil szervezetre, akiknek az éves mérlegfőösszege meghaladja a 20 millió Ft-ot.” - nyilatkozta Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány igazgatója, majd hozzátette: “A civil szervezetek beszámoltatási rendszerének jelenleg is nagyon sok eszköze van, ami átláthatóvá teszi a működésüket. Ezen,-mint minden más rendszeren- biztosan lehet javítani, alakultak is már ezt célzó kezdeményezések, mint pl. az Etikus Adománygyűjtők csoportja. Bármi új szabályozást a civilekkel egyeztetve lehet elindítani, de az Állami Számvevőszék - amely teljesen más feladatkörrel rendelkezik - civilekre szabadítása teljesen felesleges, és elfogadhatatlan."

A NIOK Alapítvány egyébként a törvény előírásainak megfelelően bejelentkezett a külföldről támogatott szervezetek 177 tagot számláló listájára, melyen többek között állatmenhelyet, iskolát, tanodát működtető szervezetek is szép számmal vannak. A külföldi támogatás listázása azonban nem megfelelő eszköz arra, hogy az átláthatóságot növeljék a civil szervezetek körében, ellenben felesleges, a közvéleményt félretájékoztató, diszkriminatív szabályozás. Éppen ezért a civilek mellett az EU Bírósága tavaly el is ítélte ezt a törvényt, melyet most az új, ismét kérdéseket felvető szabályozás váltana fel.

További vélemények és reakciók:

helsinki.hu

tranparency.hu

hvg.hu

444.hu

momentum.hu

24.hu 

civilizacio.net