Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

 A lehetőség benned van! KÖSZ!

Az EUROHÁZ 2000 Szenior Hírportál néven weboldalt indított 2015-ben, melynek keretében nagykanizsai idősek és Iskolai Közösségi Szolgálatukat végző diákok találtak egymásra és tanultak közösen.

A 28 idősüggyel foglalkozó klub mozgalmának kiszélesítéseként elindult a Szeniorok Iskolája és a Digitális Esélyegyenlőségért Program Nagykanizsán. A városi önkormányzat a generációk együttműködésének jegyében a Batthyány Gimnázium és a Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjait vonta be a programba. A tanulók a középiskolai közösségi szolgálat keretében informatikai, angol és német nyelvtanfolyamokon oktatták az időseket.

A cél egy az idősekkel foglalkozó hírportál létrehozása volt, miközben a klubok tevékenységéről, programjairól, rendezvényeiről szóló anyagokat összegyűjtötték és digitalizálták. Egy mindenki által elérhető internetes felületet hoztak létre annak érdekében, hogy a magányos, egyedül élő, időskorú emberek is képet kaphasson a városban zajló és az idősek által az időseknek szervezett programokról. A diákok által szerkesztett hírportál ebben segíti a város 10500 főnyi időskorúját.

A projekt fontos célkitűzése volt a digitális felzárkóztatás is, vagyis a fiatalok online ismereteinek átadása az idősek számára. Az idősek így a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos információkhoz számítógépen keresztül is hozzájuthatnak, a feltöltött programokról az Idősügyi Hírlevélen keresztül elektronikusan értesülnek. Az országban egyedülálló hírportál a kulcsfontosságúnak tartott – személyes és társadalmi – kapcsolatteremtést is elősegíti.

Az Euroház 2000 Egyesület kezdeményezését az Új Európa Alapítvány támogatta a KÖSZ! Program keretében, amelynek célja, hogy minél több és ötletesebb közösségi szolgálati projektben vehessenek részt a középiskolás diákok.

A KÖSZ! Program 2016. november 15-ig várja azoknak a civil szervezeteknek a pályázatait, akik középiskolás diákokat tudnak önkéntes munkára fogadni 2017-ben és ezáltal lehetővé teszik, hogy a diákok teljesítsék az iskolai közösségi szolgálatukat.