Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Július 1-től hatályos az a rendelet, amely szerint a 2021-es közhasznúsági mellékletben már minden egyes adományozót meg kell nevezni, melynek neve a civil szervezete birtokába került.

Az új kormányrendelettel bővített jogszabály itt olvasható: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100350.kor , a 4. alcím 12/A paragrafusa tartalmazza az új szabályokat. 

A rendelet ebben a formában véleményünk és több szakértő szerint is több jogszabályt és nemzetközi EU-s törvényt is sért, mindemellett ebben a formában betarthatatlannak látszik, így bízunk eltörlésében vagy nagymértékű módosításában.

Hivatalos információ további részletekről egyelőre nincsen, de informális források előrevetítik a rendelet egyik módosítását máris, amely pl. 500.000 Ft alsó határt jelöl ki.

Közlemények és cikkek a témában:

http://www.atv.hu/belfold/20210705-civil-szervezetek-500-ezer-forint-alatt-megsem-kell-az-adomanyozo-nevet-feltuntetni

 
 
 
 
 
 
 

A kormány időközben törölte a civil szervezetek adományozóinak bejelentési kötelezettségét. Cikk a rendeletmódosításról ITT