Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úr részére
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Budapest

Tárgy: vélemény az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatályba lépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz


Tisztelt Államtitkár Úr!

Örömmel üdvözöljük, hogy a Minisztérium kezdeményezte a Civil törvény utólagos hatásvizsgálatát, és elindította ennek kapcsán a társadalmi egyeztetést.

Mivel a törvénymódosítás a civil szektor számára különösen fontos kérdéseket érint, pl. közhasznúság és az szja 1%-os felajánlások szabályozása, kérjük, hogy hosszabbítsák meg a társadalmi vita idejét két héttel és teremtsék meg az érdemi lehetőséget a civil szervezetek számára, hogy a törvényjavaslat szövegéhez hozzászóljanak.

A társadalmi egyeztetésre rendelkezésre álló (szeptember 24. és október 1. közötti) időszak méltánytalanul rövid, különösen a civil szervezetek esetében rendkívül kevésnek tartjuk az 5 munkanapot ahhoz, hogy a civil szektor átgondolt és szakmailag magas színvonalú javaslatokat fogalmazzon meg.

Válaszukat várva,

Tisztelettel,
Gerencsér Balázs, NIOK igazgató

Budapest, 2013. október 1.